top of page

GAVALOHORI 

HET DORP

GAVALOHORI is een dorpje op zo'n 3,5 kilometer van de kust en in de heuvels van Apokoronas. Deze groene regio ligt tussen de 2 charmantste stadjes van Kreta: Chania en Rethymnon, die allebei een mooie oude haven hebben en een wirwar van gezellige straatjes met winkeltjes, bars en restaurants.
Gavalohori kreeg in de loop der tijden talrijke 'bezoekers': Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen (Turken). Ondanks dat is Gavalohori toch nog steeds een echt Kretenzisch dorpje dat oprecht trots is op zijn tradities. Het dorp (horio) dankt zijn naam aan de Gavalas familie (Venetianen) die in de 11e eeuw arriveerden. Wat overblijft is een rijke, culturele mix. 

Gavalochori
'Monica's Taverna' at the village square
Taverna Arismari near the village square
Village Square Gavalohori

TAVERNA 'S

Gavalohori is gezegend met een paar heel goede, sfeervolle taverna's waar je koffie kunt drinken of kunt proeven van de heerlijke, traditionele Kretenzische keuken en wijn.
'Monica's' Tavern ('Taverna Gavalianos') op het dorpsplein is daar één van (foto hierboven, rechts en rechtsonder). Het gerestaureerde gebouw moet zo'n 200 jaar oud zijn. Er is een groot terras en alle gerechten zijn home-made en bijzonder lekker. 

Een andere is Arismari (Rozemarijn - foto hierboven rechts), waar het onder de plataan ook heel gezellig zitten is. Soms zijn er ook muziekoptredens in beide restaurants.
 

KRUIDENIER, BAKKER, DORPSCAFE, ,...

Aan de overkant van 'Monica's' vind je de bakker. Er is een 'mini market' en 2 kruideniers in het dorp. Eén ervan (de verste) is zeer authentiek. In het dorpscafé (links) serveren ze nu ook home made food.

gavalo-kafenion.jpg
museum-building-and-alleyway.jpg

HET FOLKLORISTISCH MUSEUM IN GAVALOHORI (foto links)

Dit kleine, maar interessante museum houdt het  verleden levendig! Het is in een klein, maar mooi gerestaureerd Venetiaans huis gevestigd, in de
de kronkelige, smalle straatjes achter een voormalig Turks café.

Het museum stelt een kleine, maar prachtige collectie aardewerk, munten, houtsnijwerk, wapens, kant en traditionele kostuums tentoon.

Hier krijgt de bezoeker een idee hoe de Kretenzers tijdens de voorbije 150 jaar leefden. Vooral heel bijzonder is het bed boven de wijnpers! 

Gavalochori-Gavalianos-6.jpg
bottom of page